"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak

Saturday, June 7, 2014

MISI RAMADZAN & SYAWAL 1435H/ 2014M BANTUAN SUMBANGAN KEPADA INSAN YANG MEMERLUKAN & KEBAJIKAN

UPDATE 29 JUN 2014

ALHAMDULLILAH.....ALHAMDULLILAH...ALHAMDULLILAH....BERSHUKUR KEHADRAT ILAHI ...MENJELANG RAMADZAN...AMANAH YANG DIBERI DAPAT DISEMPURNA DAN PERMUDAHKAN....TERIMAKASIH KEPADA SAHABAT -SAHABAT YANG BUDIMAN..


  SEPANJANG BULAN YANG BARAQAH INI SUMBANGAN SECARA BERTERUSAN BOLEH DILAKUKAN ...KEPADA SAHABAT - SAHABAT YANG BUDIMAN INGIN BERSAMA AMAT-AMAT DIALUKAN.....

 Bukan semua rezeki kita miliki kita kecap nikmat di dunia. Jom rasakan nikmat di akhirat dengan menginfaqkan ke jalan Allah

Jangan menunggu NIKMAT dulu baru BERSEDEKAH,
tapi BERSEDEKAHLAH niscaya akan bertambah NIKMAT


**********************************Seperti tahun-tahun yang lepas De'Redang dan rakan-rakan seperjuangan meneruskan kerja-kerja amal kebajikan .....Alhamdullilah program kebajikan akan diteruskan lagi untuk membantu tempat Pengajian Agama, fakir miskin, ibu tunggal, anak-anak yatim piatu & yatim, orang kurang upaya, orang-orang tua yang uzur dan miskin, mualaf serta keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai anak-anak yang ramai bagi membantu serta merasai kehidupan yang selesa sempena menjelang bulan ramadzan & menjelang syawal 1435 yang mulia tidak berapa lama lagi...kepada sahabat -sahabat yang ingin sama-sama menyertai program ini amat dialu-alukan...Kepada Hamba-Hamba Allah Yang Budiman Ingin Bersama Menyertai Program Ini Serta Memberi Sumbangan..Hubungi Saya..

HP: 019-5414673PROGRAM YANG DI RANCANG

PROGRAM 1 – Pada 27 Jun Selepas Solat Isya Sebelum Menjelang 1 Ramadzan Menganjurkan Majlis Kenduri Tahlil Arwah Kepada Allahyarham Muslimin Dan Allahyarharmah Muslimat Doa selamat serta kesyukuran Bagi Menyambut Ramadzan Al-Mubarak Semoga Roh-Roh Ditempatkan Digolongan Orang-Orang Yang Beriman….ALHAMDULLILAH UNTUK PROGRAM INI SUDAH DI SEMPURNAKAN PADA 23 JUN 2014


 


  PROGRAM 2 – Menjelang Ramadzan Memberi Sumbangan Buah Kurma Kepada 100 Keluaraga Miskin Yang Berpendapatan Rendah, Ibu Tuggal, Oku, Nenek Mengaji Pondok Anggaran Kos 1 Kotak Kurma Rm 8.00 X 100 Kotak Buah Kurma Berjumlah RM 800.00...ALHAMDULLILAH UNTUK PROGRAM INI SUDAH ADA PENYUMBANG..
PROGRAM 3 – Membantu Menyampaikan Beras Fidyah Mengantikan Puasa Yang Tertinggal Kepada Keluarga Miskin Yang Berpendapatan Rendah, Ibu Tunggal, Oku Dan Anak Yatim      Anggaran Kos: Mengikut Kehendak Sahabat-Sahabat  Yang Ingin Menyampaikan.
 PROGRAM 4 - Menganjurkan Sehari Atau Lebih Ifttar Ramadzan & Majlis Berbuka Puasa, Kenduri Tahlil & More Masjid, Masjid Yang Terpilih di Daerah Ini Tempat Pengajian Agama, Seramai 100 Orang Di Sekolah Agama Darul Taalim Sungai Limau Selama Perak ( Diadakan Juga Kenduri Tahlil & Arwah -Sebelum Waktu Berbuka Bermula Jam 6.30 Petang Setiap Hari) Anggaran Kos Rm 5.00 X 100 Orang = Rm 500.00 Semalam…
Anggaran Kos 1 Orang X Rm 5.00 = Rm 500.00 Untuk Sehari, Terpulang Kepada Para Sahabat Yang Ingin Menyertai, Kekosongan Diawal Ramadazan Masih Ada.ALHAMDULLILAH SETAKAT HARI INI SUDAH ADA 15 HARI TELAH DITAJA..KEPADA YANG BERMINAT MASIH ADA KEKOSONGAN..

 

PROGRAM 5 - Memberi Sumbangan 15 Kampit Beras Dan Membeli keperluan bahan mentah berjumlah RM600.00 setiap hari sepanjang bulan Ramadzan Bagi Menyediakan Bubur Lambuk , Disediakan Oleh Seorang Makcik  & suami Dirumahnya anggaran 200 bungkus sehari Dan Diagihkan Kepada Penduduk Kampung Selepas Solat Asar di Masjid Ar Rahman Redang Panjang.

Anggaran Kos :     15 Kampit Beras  X  RM 25.00             =       RM 375.00
                             Keperluan bahan mentah                      =       RM 600.00

                                                          Jumlah             =     RM 975.00

PROGRAM NO.6 – Di Awal Ramadzan Sumbangan Beras Dan Keperluan Dapur Bagi 100 Keluarga Fakir Miskin, Keluarga Berpendapatan Rendah, Anak Yatim Dan Juga Oku. 
SENARAI KEPERLUAN MAKANAN YANG PERLU DISAMPAIKAN

BIL
SENARAI BARANG
KUANTITI
1.
BERAS 10 KG
2 BEG
2.
GULA PASIR
5 KG
3.
TEPUNG GAMDUM
5 KG
4.
SERBOK KOPI
2 PEKET
5.
SERBOK TEH
2 PEKET
6.
SUSU PEKAT
3 TIN
7.
MINYAK MASAK
1 BOTOL
8.
KORDIAL OREN/SIRAP
1 BOTOL
9.
BUAH KURMA
1 PEKET
8.
IKAN SARDIN
5 TIN KECIL
10.
BISKUT
1 PEKET
11.
KICAP
1 BOTOL
12.
CILI SOS
1 BOTOL
13.
SABUN BASUH
1 PEKET


Anggaran Kos RM 100.00 X 50 Keluarga  = RM5,000.00
SEPANJANG BULAN YANG MULIA & BARAQAH INI PROGRAM INI AKAN BUAT BERTERUSAN.....

PROGRAM NO.7 – Memyumbang 100 helai Telekong bagi muslimat  yang berpendatan rendah yang terpilih pelbagai kategori bagi merasai kain telekong yang baru sempena Ramadzan & Syawal  - Anggaran Kos RM 30.00  X  100 Helai Telekong  Berjumlah RM 3,000.00.
SETAKAT HARI INI BELUM ADA SUMBANGAN....KEPADA YANG BERMINAT MASIH ADA KEKOSONGAN....

***********************************

PROGRAM KHAS  1 - Membantu Abang Mat Noraidi, Berumur 57 Tahun, Berasal Dari Kg. Sungai Seggar Selama Perak, Tinggal Bersama Isterinya Kakak Zanariah, Mempunyai 5 Orang Anak 3 Perempuan & Seorang 2 Lelaki  Empat Telah Berkeluarga Mempunyai Anak-Anak Yang Ramai Dan Berpendapatan Rendah Dan Seorang Masih Belajar Tinggal Bersama Abang Mat. Abang Mat Adalah Seorang Fakir Sebelum Ini Membuat Kerja-Kerja Kampung Di Kebun Kelapa Sawit Dengan Berpendapatan
 RM 20.00 Sehari Didalam Sebulan Lebih Kurang Pendapatannya RM 450.00 Sekiranya Ada Kerja...Keadaan Rumah Yang Sederhana Tinggal Bersama Isterinya Kakak Zanariah Mengalami Penyakit Darah Tinggi Serta Kencing Manis  & Seorang Anaknya Yang Masih Belajar. Semenjak Bulan Jan 2014, Sehingga Sekarang Abang Mat Tidak Dapat Berkerja Kerana Menghidapi Penyakit Dalaman, Doktor Mengesahkan Abang Mat BENGKAK HATI, Keadaan Tubuh Badanya Uzur Serta Pucat, Dengan Keadaan Yang Uzur Atas Ujian Allah Abang Mat Telah Hampir 3 Bulan Tidak Dapat Bekerja.


SETAKAT HARI INI BELUM ADA SUMBANGAN....KEPADA YANG BERMINAT MASIH ADA KEKOSONGAN....

PROGRAM KHAS 2  - Abang Hamid berumur 48 Tahun, mempunyai seorang isteri dan lima orang anak yang masih belajar, isterinya membuat kerja menjual kerepek, Abang Hamid berasal dari Kg. Jalan Baru Selama Perak, Seorang fakir, uzur kerana kaki kananya tercucuk paku dan mempunyai penyakit kencing manis, akibat dari itu doktor membuat pembedahan setelah hampir setahun tidak bekerja, bagi perbelanjaan seharian keluarganya adalah tangungjawab isterinya..

SETAKAT HARI INI BELUM ADA SUMBANGAN....KEPADA YANG BERMINAT MASIH ADA KEKOSONGAN....

 PROGRAM KHAS 3 - Makcik Sariah Binti Awang Besar (Makcik Yah) , berumur 64 tahun yang beralamat di Kampung Bagan Baru 34510 Taiping Perak. Untuk makluman sahabat-sahabat yang budiman, Makcik Yah dari segi percakapan beliau adalah ketogeri (TELO) adalah seorang balu dan ibu tunggal yang kematian suami hampir 15 tahun dan mempunyai 2 orang anak perempuan yang telah berkahwin, 9 tahun lepas bekerja di kilang Sunrise Peonix Sdn. Bhd di Kulim Kedah secara kontrak dengan bayaran gaji dan elaun hampir RM 500.00, sekarang ini membuat kerja-kerja membelah buah pinang yang diminta dari penduduk kampong setempat, pendapatan bulanan diangarkan kurang dari RM 120.00 sebulan dan mendapat bantuan keuwangan dari kebajikan masyarakat untuk perbelanjaan makanan seharian.


SETAKAT HARI INI BELUM ADA SUMBANGAN....KEPADA YANG BERMINAT MASIH ADA KEKOSONGAN....

Ya Allah..Tetapkanlah Hati Kami, Perluaskanlah Rezeki, Dekatkanlah Hati Kami Kepada Kebaikan, Jauhkanlah Hatinya Pada Kejahatan, Tunaikanlah Hajat Baik Hajat Dalam Agama,Dunia Dan Akhirat...
Semoga Kerja Kebaikan Yang Lakukan Diberkati Dan Dirahmati Ilahi .....Amin...
PROGRAM AKAN DIKEMASKINI
DARI MASA KE SEMASA MENGIKUT KEPERLUAN INFO-INFO KEBAJIKAN YANG DITERIMANo comments:

Post a Comment