"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak

Friday, July 1, 2011

PROGRAM SINAR HARAPAN : BANTUAN SUMBANGAN RAMADZAN 2011/1432DE REDANG DAN RAKAN-RAKAN SEPERJUANGAN MENERUSKAN KERJA-KERJA KEBAJIKAN .....ALHAMDULLILAH PROGRAM KEBAJIKAN AKAN DITERUSKAN LAGI UNTUK MEMBANTU PUSAT TAHFIZ, FAKIR MISKIN, IBU TUNGGAL, ANAK-ANAK YATIM PIATU & YATIM, ORANG KURANG UPAYA, ORANG-ORANG TUA YANG UZUR DAN MISKIN, MUALAF SERTA KELUARGA YANG BERPENDAPATAN RENDAH MEMPUNYAI ANAK-ANAK YANG RAMAI BAGI MEMBANTU SERTA MERASAI KEHIDUPAN YANG SELESA SEMPENA MENJELANG BULAN RAMADZAN YANG MULIA TIDAK BERAPA LAMA LAGI...

PROGRAM 1 - MENJELANG RAMADZAN MEMBERI SUMBANGAN BUAH KURMA KEPADA 200 KELUARAGA MISKIN YANG BERPENDAPATAN RENDAH, IBU TUGGAL, NENEK MENGAJI PONDOK.

ANGGARAN KOS 1 KOTAK KURMA RM 10.00 X 200 KOTAK KURMA

********************************************


PROGRAM 2 - MENGANJURKAN SEHARI ATAU LEBIH MAJLIS BERBUKA PUASA, KENDURI TAHLIL & MORE UNTUK ORANG TUA-TUA, TOK NENEK MENGAJI PONDOK DAN PELAJAR TAHFIZ SERAMAI 100 ORANG DI SEKOLAH AGAMA DARUL TAALIM SUNGAI LIMAU SELAMA PERAK ( DIADAKAN JUGA KENDURI TAHLIL & ARWAH -SEBELUM WAKTU BERBUKA BERMULA JAM 6.30 PETANG SETIAP HARI)


ANGGARAN KOS 1 ORANG X RM 5.00 = RM 500.00 UNTUK SEHARI


BAGI MINGGU PERTAMA RAMADZAN TELAH DI TEMPAH, KEKOSONGAN TARIKH LAIN PADA BULAN RAMADZAN MASIH ADA....UNTUK TEMPAHAN..


*******************************************

PROGRAM 3 - MEMBANTU MENGURUS DAN MENGANJURKAN AQIQAH SERTA KENDURI TAHLIL ARWAH SEMPENA MENYAMBUT RAMADZAN, KEPADA YANG BERMINAT BOLEH HUBUNGI......

ANGGARAN KOS BOLEH DIBINCANGKAN

****************************************************************


PROGRAM 4 - DI AWAL RAMADZAN MEMBERI SUMBANGAN 10 KAMPIT BERAS DAN RM 300.00 BAGI MENYEDIAKAN BUBUR LAMBUK DI MASJID. BUBUR LAMBUK DISEDIAKAN OLEH SEORANG MAKCIK DIRUMAHNYA DAN DIAGIHKAN KEPADA PENDUDUK KAMPUNG SELEPAS SOLAT ASAR.

ANGGARAN KOS RM 500.00

****************************************************PROGRAM NO.5 – DI AWAL RAMADZAN SUMBANGAN BERAS DAN KEPERLUAN DAPUR BAGI 50 KELUARGA FAKIR MISKIN, KELUARGA BERPENDAPATAN RENDAH, ANAK YATIM DAN JUGA OKU.

ANGGARAN KOS RM 70.00 X 50 KELUARGA


******************************************
PROGRAM 6 - MENGANJURKAN SEHARI ATAU LEBIH MAJLIS BERBUKA PUASA & KENDURI MORE SELEPAS SOLAT SUNAT TERAWIH DI BEBERAPA MASJID DAN SURAU YANG TERPILIH.

ANGGARAN KOS 100 ORANG JEMAAH X RM 3.50

****************************************************
PROGRAM 7 - MEMBERI KUEH, MAKANAN DAN MINUMAN YANG DIBELI DI BAZAR RAMADZAN UNTUK KELUARGA MISKIN, ANAK YATIM & YANG TERPILIH DIDALAM SEMINGGU 3 HARI

ANGGARAN KOS 10 KELUARGA MISKIN X RM 10.00 = RM 100.00 (UNTUK SEHARI)


*******************************************************PROGRAM 8 - SUMBANGAN KHAS KEPADA IBU TUNGGAL KAK JAH SEORANG ASNAF FAKIR MISKIN PERNAH DISIAR KAN DI BLOG INI MAKLUMAT PADA 7 FEB 2010 - KAMPUNG BUKIT KUBUR SIMPANG TIGA, KAK JAH YANG TINGGAL BERSAMA SEORANG ANAK GADIS YANG KURANG UPAYA (PEMIKIRAN) BERUMUR AWAL 30 AN DAN SEORANG CUCU BERUMUR 10 TAHUN YANG TINGGAL BERSAMA KAK JAH SEJAK KECIL ATAS PERMASALAHAN IBU BAPA.

ANGGARAN KOS: TERPULANGLAH KEPADA PENDERMA BERAPA NAK SAMPAIKAN...

*******************************************************************


KEPADA HAMBA-HAMBA ALLAH YANG BUDIMAN INGIN BERSAMA MENYERTAI PROGRAM INI, MEMILIH PROGRAM MANA YANG DIKEHENDAKI DAN MEMBERI SUMBANGAN............ TERUS KE AKAUN SAYA - MAY BANK: 158305195196 ..
BOLEHLAH SMS & MENGHUBUNGI SAYA, EN.JAMALUDDIN BIN HASSIM 019-5414673
jamalhassim.blogspot email : jamaluddinbinhassim@yahoo.com

Semoga Allah Subhanahu Wa Ta’aala Menerima Baik Segala Amal Ibadah Dan Kebajikan Yang Dilakukan Di Sepanjang Bulan Ramadhan Kali Ini Dengan Sebaik-Baik Penerimaan Serta Ganjaran.

Apabila Kamu Merasa Letih Kerana Berbuat Kebajikan Maka Sesunguhnya Keletihan Itu Akan Hilang Dan Kebaikan Yang Dilakukan Akan Terus Kekal.......Dan Sekiranya Kamu Berseronok Dengan Dosa Maka Sesunguhnya Keseronokan Itu Akan Hilang Dan Dosa Yang Dilakukan Akan Terus Kekal...

Saidina Ali R.A.


.....PROGRAM INFO TERKINI AKAN DI UPDATE DARI MASA KE SEMASA...
1 comment: